Što je DORA i NIS2 te kako se bezbolno uskladiti koristeći Atlassian rješenja?

“Izbjegnite neusklađenost i visoke kazne”

Usklađivanje s regulatornim zahtjevima je esencijalno za sve tvrtke koje se oslanjaju na tehnološke alate i procese. Jedna od ključnih regulativa s kojom se će se uskoro mnoge organizacije suočiti je DORA (Digital Operational Resilience Act) i NIS2.

DORA regulativa je okvir koji propisuje standarde i prakse za digitalnu operativnu spremnost i osiguranje u organizacijama. Cilj je osigurati stabilnost, performanse i sigurnost digitalnih sustava i procesa. Implementacija DORA regulative pomaže organizacijama da umanje rizike od prekida poslovanja, cyber napada i drugih problema koji bi mogli utjecati na njihov kontinuitet poslovanja. Više o samoj DORA-i možete pronaći klikom na poveznicu, a o NIS2 klikom na ovu poveznicu.

Atlassian Jira, pruža niz mogućnosti koje olakšavaju usklađivanje s DORA regulativom:

  1. Praćenje performansi sustava: Jira omogućuje praćenje ključnih performansi sustava i procesa putem prilagođenih radnih ploča i izvještaja. To omogućuje organizacijama da redovito provjeravaju i dokumentiraju svoju operativnu spremnost u skladu s DORA zahtjevima.

  2. Upravljanje incidentima i problemima: Integracija Jira Service Management-a omogućuje brzu identifikaciju, praćenje i rješavanje incidenta i problema koji mogu utjecati na operativnu spremnost. Organizacije mogu koristiti dijagrame tijeka rada i eskalacije kako bi osigurale da se incidenti i problemi efikasno rješavaju i komuniciraju.

  3. Praćenje promjena: Jira omogućuje praćenje i upravljanje promjenama u digitalnim sustavima i procesima. Koristeći Jira Software, organizacije mogu implementirati strukturirane procese za planiranje, testiranje i implementaciju promjena u skladu s DORA zahtjevima.

  4. Suradnja i dokumentacija: Jira potiče suradnju timova i omogućuje centraliziranu dokumentaciju koja podržava usklađenost s DORA regulativom. Timovi mogu koristiti Confluence za zajedničko stvaranje i dijeljenje dokumenata, politika i procedura koje su relevantne za usklađivanje s DORA-om.

Atlassian Jira pruža moćne funkcionalnosti koje olakšavaju usklađivanje s zahtjevima DORA-e. Korištenjem Jira platforme za praćenje performansi, upravljanje incidentima i problemima, praćenje promjena te suradnju i dokumentaciju, organizacije mogu bezbolno uskladiti svoje poslovanje s DORA regulativom i osigurati stabilnost i sigurnost svojih digitalnih operacija kao i bezbolno proći revizije jer neusklađivanje propisuje visoke kazne koje su najveći trošak i teret poslovanju.

Previous
Previous

Što su ITSM i BSM te zašto je Jira Service Management njihov neizostavan dio?

Next
Next

Trošak (ne)uvođenja Atlassian rješenja