Što je agilno poslovanje i kako početi raditi agilno?

“Agilno je budućnost”

Svaki dan negdje čujemo ili pročitamo riječ “agilno”. Što zapravo znači ta riječ u poslovnim terminima te kako da i vaša tvrtka bude agilna donosimo u ovom tekstu.

Agilno poslovanje je pristup koji se koristi u razvoju softvera i projektnom upravljanju koji se temelji na iterativnom i inkrementalnom pristupu. Cilj agilnog poslovanja je osigurati da se projekti izvode na vrijeme, unutar budžeta i da zadovoljavaju potrebe klijenata. Jedna od najvažnijih karakteristika agilnog poslovanja je fleksibilnost. Agilni timovi se prilagođavaju promjenama i traže kontinuirano poboljšavanje. Ova fleksibilnost omogućuje timovima da se brzo prilagode promjenama i da brzo reagiraju na potrebe klijenata. Alati kao što je Jira se često koriste u agilnom poslovanju za planiranje, praćenje i izvještavanje o projektima. Ovi alati omogućuju timovima da bolje planiraju, praćenje i izvještavaju o svom radu te tako osiguraju da projekt bude izveden na vrijeme, unutar budžeta i da zadovoljava potrebe klijenata. Potrebno je imati na umu da agilno poslovanje zahtijeva fleksibilnost i spremnost na promjene. Ako se pravilno implementira, agilni pristup može pomoći vašem poslovanju da postane brže, učinkovitije i zadovoljavajuće za klijente.

Kako početi raditi agilno?

  1. Formirajte agilni tim: Agilni timovi su sastavljeni od ljudi koji imaju različita znanja i vještine. To uključuje programere, dizajnere, testere i analitičare.

  2. Razumijte vaše potrebe klijenata: Agilni pristup se temelji na kontinuiranom dijalogu s klijentom, stoga je važno da razumijete njihove potrebe i želje.

  3. Izradite plan: Agilni timovi koriste iterativne cikluse razvoja koji se sastoje od više kratkih ciklusa razvoja. Planirajte svaki od ovih ciklusa i stavite ih u kalendar.

  4. Izradite backlog: Backlog je lista zadataka koji trebaju biti izvršeni tijekom projekta. Ova lista se redovno ažurira kako bi se osiguralo da se rad na projektu odvija prema planu.

  5. Odradite sprint: Sprint je kratki ciklus razvoja koji traje od nekoliko tjedana do mjesec dana. Cilj sprinta je izvršiti određene zadatke iz backloga.

  6. Odradite retrospektivu: Retrospektiva je sastanak na kojem se raspravlja o tome što je bilo dobro i što treba poboljšati tijekom projekta. Ova rasprava se vodi kako bi se osiguralo da se projekt stalno poboljšava.

  7. Ponavljajte: Agilni pristup se temelji na kontinuiranom poboljšavanju, stoga je važno da se proces ponavlja tijekom cijelog projekta.

  8. Zadnje, ali možda i najbitnije jest da implementirate fleksibilnu platformu poput Atlassian Jira-e koja se može prilagoditi različitim potrebama tima i projekta. Korištenjem Jira-e, timovi mogu bolje planirati, pratiti i izvještavati o svom radu te tako osigurati da projekt bude izveden na vrijeme, unutar budžeta i da zadovoljava potrebe klijenata.

Previous
Previous

Kako se rješiti nepotrebnih poziva i mailova unutar tvrtke?